Vrste Stakla

“Amel Staklo” ima u ponudi različite vrste stakla:

Prozirna "float" stakla

“Float” je engleska reč koja znači “plutati”. Ravno prozirno staklo se dobija takozvanim “float” procesom. Kontinualni tok tekućeg stakla se uliva u kadu rastopljenog kalaja, pluta po površini i proizvodi kontinualnu traku vrlo kvalitetnog stakla koje se kasnije polira. “Float” tehnologija je savremeni standard za proizvodnju prozirnog stakla. Staklo proizvedeno po ovoj tehnologiji nema izobličenja (“talase”) ili deformacije. Preko 90% svetske proizvodnje ravnog prozirnog stakla je “float” staklo.

“Float” tehnologiju proizvodnje stakla razvio je Alastair Pilkington i patentirao 1959. godine. Pilkington je opisao detaljnu istoriju razvoja procesa proizvodnje na sajmu 1969.godine u Londonu.

“Amel staklo” ima u ponudi prozirna stakla u debljinama:

3mm – za starije gitovane prozore i vrata
4mm – širok spektar namene, ugradnja u prozore i vrata
6mm, 8mm i 10mm – za staklene površine većih dimenzija (ploče za stolove, samonoseća staklena vrata, pultovi…)

Ornament stakla

Ornament stakla su dekorativna stakla koja se dobijaju tako što se tokom proizvodnje prozirnog “float” stakla mustra uzorka utiskuje na jednu ili obe strane. Postoji mnogo vrsta ornament stakala, većinom u debljini od 4mm. Providnost stakla zavisi od gustine i strukture ornamenta.

Ornament stakla se najčešće primenjuju na mestima gde je poželjno neprovidno staklo koje ipak propušta dovoljno svetlosti. Većinom se koriste za zastakljivanje ulaznih vrata, pregradnih sobnih vrata, vrata kuhinjskih elemenata, radionica, garaža, kupatilskih prozora…

U ponudi imamo sledeća ornament stakla:

Polurefleksna stakla

Polurefleksna stakla imaju nanešeni metalni oksid kojim se zapravo kombinuje toplotna zaštita i refleksija. Polurefleksna stakla su tonirana stakla koja odbijaju sunčeve zrake, ali bitno manje nego refleksna stakla, i upijaju deo svetlosti i energije.

Polurefleksna stakla u debljini od 6mm uglavnom se upotrebljavaju za rezanje staklenih ploča za stolove i pultove.

Polurefleksna stakla u debljini 4mm uglavnom se upotrebljavaju za proizvodnju termo-izolacionog stakla za drvenu, PVC i ALU stolariju.

U ponudi imamo četiri boje polurefleksnog stakla u debljini od 4mm i dve boje u debljini od 6mm:

– parsol bronza (braon) – 4mm i 6mm
– parsol zeleni – 4mm
– parsol sivi – 4mm i 6mm
– parsol plavi – 4mm

Refleksna stakla

Refleksna stakla poseduju specijalan zaštitni premaz koji smanjuje prodor sunčevih zraka i poboljšava toplotnu izolaciju prostorije. Taj premaz takođe proizvodi efekat ogledala kada posmatrate refleksno staklo sa prostora gde ima više svetlosti. Najčešče je spoljna svetlost veća od unutrašnje, pa efekat ogledala imati kada posmatrate refleksno staklo od spolja. Međutim, u slučaju kada je osvetljena unutrašnja prostorija i kada je spolja noć, efekat ogledala imate kada posmatrate staklo iz unutrašnje prostorije.

Glavna primena ovog stakla je u proizvodnji termo-izolacionog stakla za drvenu, metalnu, PVC i ALU stolariju.

U ponudi imamo četiri boje refleksnog stakla u debljini od 4mm:

– stopsol bronza (braon)
– stopsol zeleni
– stopsol sivi
– stopsol plavi

Sigurnosna stakla

Jedna vrsta sigurnosnog stakla se dobija termičkim procesom koji se naziva kaljenje. Kaljeno staklo se proizvodi tako što se obično staklo zagreva na temperaturu 600°C – 650°C i zatim naglo hladi udarom vazduha koji se vrši ravnomerno na obe strane stakla sve dok se ne ohladi na temperaturu 200°C – 320°C. Kaljeno staklo je fizički otpornije 4-5 puta u odnosu na obično staklo. Minimalan površinski pritisak koji kaljeno staklo mora izdržati je 120N/mm², a tipičan pritisak loma je oko 165N/mm². Obično staklo puca na 40N/mm². Uz ove karakteristike kaljeno staklo ima i povećanu otpornost na promene temperature i to ΔT=150°K .

Laminirano staklo

Prilikom loma, kaljeno staklo se raspršuje u sitne komadiće koji nemaju oštre ivice na koje bi se čovek mogao povrediti. Kaljeno staklo se ne može naknadno rezati ili obrađivati. Te postupke je neophodno učiniti pre kaljenja.

Druga vrsta sigurnosnog stakla je laminirano ili pamplex staklo. Laminirano staklo čine dve ili više debljine stakla koje su međusobno vezane specijalnom PVB (polyvinylbutyral) folijom. Laminirano staklo se ne raspršuje prilikom loma, već komadi ostaju vezani za središnju foliju. Laminirano staklo ne samo što ima odličnu čvrstoću već ima i izuzetno visok učinak UV zaštite.

Ogledala

ogledalo

Ogledala se obično proizvode u debljinama 3-6mm. Jedna strana stakla je posrebrena i to ga čini ogledalom.

Nudimo uslugu obrade ogledala brušenjem i fazetom. Režemo ogledala u debljinama 3mm i 4mm na dimenzije po vašoj želji uz uslugu montaže lepljenjem na licu mesta.

Takođe, nudimo ekskluzivna tonirana ogledala u debljini od 4mm:

• Bronza ogledalo – 4mm
• Sivo ogledalo – 4mm

Termo-izolaciona stakla

Nudimo termo-izolaciona stakla vrhunskog kvaliteta:

– Mašinsko pranje stakla
– Mašinsko nanošenje primarne zaptivne mase (butila) na distancionu lajsnu
– Zalivanje termo-paketa “hotmelt”-om, sekundarnom zaptivnom masom

 

Osim standardnih paketa (čija je toplotna propustljivost Ug=2,54 W/m²K), nudimo termo stakla niže toplotne provodljivosti, odnosno, boljih termo-izolacionih osobina, uključujući paket sa niskoemisionim staklom čija je toplotna provodljivost Ug=1,1 W/m²K.

Takođe, u ponudi su i troslojni paketi (niskoemisiono staklo + float + solar) fantastične zvučne izolacije, čija toplotna propustljivost dostiže minimalnih Ug=0,6W/m²K.

termoizolaciono staklo

Kontakt